Muslimsk begravning

Om muslimska begravningar

Muslimer kommer från en rad olika länder, har skilda språk och olika kulturell bakgrund. Därför finns det också olika muslimska församlingar och även olika seder och bruk. Islam kan dessutom delas in i två huvudgrupper, Sunni och Shia. De skiljer sig främst åt i tolkningen av Muhammeds ord. 

Alla begravningar är unika och det kan vara svårt att förmedla en exakt bild. Vi väljer därför att beskriva huvuddragen i det muslimska avskedet.

SÅ FUNGERAR EN MUSLIMSK BEGRAVNING

Så går begravningen till

En muslimsk begravning genomförs i flera steg och det första som sker är att man tvättar den döde enligt en muslimsk ritual. Tvagningen är en viktig del av förberedelserna för begravningen. För män utförs tvagningen av män och för kvinnor av kvinnor. Kroppen kläs sedan i en vit klädnad kallad Kafan.

Därefter hålls en bön, känd som janaza-bönen, vanligtvis i en moské eller på annan lämplig plats. Efter bönen begravs den avlidna i enlighet med islamska traditioner och med ansiktet vänt mot Mecka.

Begravningen ska helst ske inom 36 timmar och enligt muslimsk tradition ska den dödes kropp läggas direkt i jorden, utan kista. Att i Sverige få tillstånd till gravsättning utan kista är dock svårt. Många muslimer väljer därför att svepa in den döde i tyg och sedan lägga kroppen i en enklare kista.

Oftast är det männen som följer med till begravningsplatsen där de hjälps åt att lägga den döde i graven. De närvarande brukar sedan själva fylla den första delen av graven med sand. Ceremonin avslutas med bön.

Av respekt finns en sorgeperiod på 72 timmar där nära familjemedlemmar undviker att utföra vissa glädjande aktiviteter.

Inom islam är det ovanligt med obduktion, kremering och blommor.

Kaba Mekka
Muslimska begrepp

Vanliga ord vid en muslimsk begravning

  • Tvagning – Ghusl
  • Insvepning – Kafan
  • Bönestunden – Janazah
  • Begravning – Dafan
  • Efterföljande böner – Salat al-Gha’ib
  • Minnesstund – Walimah
Frågor och svar

Hur får nära och kära reda på att någon dött och att det är en muslimsk begravning?

Dödsfallet förmedlas ofta genom familjemedlemmar, vänner eller sociala medier. Om det finns en lokal muslimsk samhällsgrupp eller moské, är det vanligt att kontakta dem för att sprida informationen vidare till det bredare muslimska samhället. Imamen eller den religiösa ledaren inom det lokala muslimska samhället spelar ofta en viktig roll. 

Vilken klädsel gäller på en muslimsk begravning?

Vid en muslimsk begravning är det vanligt att bära enkla och täckande kläder. 

Undvik färgglada eller uppseendeväckande plagg. Kvinnor bör ha en lång kjol eller byxor och en löst sittande överdel, och män bör undvika kortbyxor eller kortärmade tröjor.

Ska man ta med sig något?

Det är vanligt att man tar med sig böner för den avlidne och erbjuder stöd och tröst till familjen. I motsats till vissa andra begravningstraditioner används inte blommor vid muslimska begravningar.

Är det något speciellt jag måste tänka på när jag besöker en muslimsk begravning?

När du besöker en muslimsk begravning är det viktigt att visa respekt för de religiösa och kulturella traditionerna. Det är till exempel bra att vara medveten om att det under ceremonin kan finnas separata områden för kvinnor och män, respektera detta och håll dig till den avsedda platsen baserat på ditt kön.

Om det är en gemensam begravningsbön (Salat al-Janazah), kan män förväntas delta i bönen, under förutsättning att man är muslim, medan kvinnor kanske inte deltar i samma omfattning.

I många kulturer är det en fin gest att ta med blommor till begravningen, men det kan i vissa fall uppfattas på motsatt sätt vid en muslimsk begravning.

Det är vanligtvis olämpligt att fotografera eller filma under ceremonin utan tillstånd från familjen. Det är också viktigt att undvika att störa ceremonin eller bete sig olämpligt på platsen för begravningen.

Det finns många regionala och kulturella variationer inom den muslimska världen, och vissa samhällen kan ha sina egna unika traditioner och sedvänjor gällande begravningar. Du kan förhöra dig om vad som gäller genom att fråga anhöriga, begravningsrådgivaren eller den religiösa ledaren – antingen innan eller på plats. Att visa respekt för familjens beslut och traditioner är av yttersta vikt.

Följs begravningen av en minnesstund med mat?

En minnesstund med mat kan förekomma efter begravningen, men det kan variera beroende på familjens önskemål och kulturella traditioner. Fråga begravningsbyrån så berättar de vad som gäller vid den aktuella begravningen. 

Planera

Så här hjälper vi dig att planera en muslimsk begravning 

Som begravningsrådgivare har vi stor respekt för religiösa och kulturella traditioner. Vi förstår de grundläggande ritualerna och sedvänjorna och ser gärna en öppen dialog med den dödes familj och samfund. En tydlighet underlättar vårt arbete att tillgodose personliga önskemål och behov.

Hjälp med snabb begravning
Då den muslimska begravningen helst bör ske utan dröjsmål efter dödsfallet priorierar vi ett snabbt agerande. Vi samarbetar med lokala muslimska samfund och moskéer för att säkerställa att begravningen utförs i enlighet med de lokala traditionerna och i enlighet med islamiska regler.

Respektfull rituell tvagning och tillhandahållande av Kafan
Vid den rituella tvagningen förstår vi vikten av särskilda utrymmen, avskilda för män respektive kvinnor. 

Rum för bönestunder och en korrekt gravsättning
De obligatoriska bönestunderna (Salat al-Janazah) som hålls före begravningen sker oftast i en moské eller på begravningsplatsen.Vi säkerställer att begravningsplatsen överensstämmer med era önskemål och muslimska traditioner, och att gravarna är riktade mot Mecka.

Stöd efter begravningen och i juridiska frågor
Under sorgeperioden finns vi nära för frågor och stöd. Med ett dödsfall följer även juridiska frågor och här samarbetar vi med juristerna på Verahill Familjejuridik.

Begravningsplatser

Muslimska gravplatser

Många av Sveriges allmänna begravningsplatser är uppdelade efter tro, vilket betyder att det i de flesta fall finns ett specifikt område för enbart muslimer. Här är exempel på muslimska begravningsplatser i Sveriges största kommuner:

  • Stockholms stad: Skogskyrkogården, Lilla Dalens begravningsplats, S:t Botvids begravningsplats, Södra begravningsplatsen, Lidingö kyrkogård
  • Göteborgs stad: Fridhems kyrkogård, Billdals kyrkogård
  • Malmö stad: Östra kyrkogården
  • Uppsala kommun: Berthåga kyrkogård
  • Linköpings kommun: Lilla Aska Griftegård
  • Västerås stad: Hovdestalund kyrkogård
  • Örebro kommun: Norra kyrkogården
  • Helsingborgs stad: Pålsjö Västra kyrkogård
  • Norrköpings kommun: Norra kyrkogården
  • Jönköpings kommun: Östra kyrkogården
  • Kristianstad kommun: Rödaleds begravningsplats
  • Trollhättans kommun: Håjums kyrkogård
MÖT BIRGER OCH BJÖRN

Träffa två av våra rådgivare

Birger och Björn - begravningsrådgivare

I en tid då vi lever våra liv på nya sätt och där internationella band blir allt vanligare påverkas även begravningsbyråns arbete. Uppdraget att skapa minnesvärda ceremonier som genomsyras av genuin respekt och omtanke finns kvar, men vägledningen och genomförandet anpassas till nya förutsättningar.

Vi har pratat med Birger och Björn – två begravningsrådgivare med lång erfarenhet av olika typer av begravningar – inte minst inom olika kulturer.

Kan ni beskriva hur ni på byrån hjälper kunder med annan bakgrund än den svenska?
Vårt engagemang vid ett dödsfall är alltid stort, oavsett kultur. Begravningsrådgivaren är lyhörd för kundens önskemål och det som familjen tycker är viktigt. Alla behandlas med den respekt och omtanke de förtjänar, oavsett ursprung.

När det kommer till olika kulturer så erbjuds alla begravningsbyråer inom Klarahill en grundutbildning och utöver detta kan man också vidareutbilda sig. Det finns en ständig dialog mellan våra byråer och vi samarbetar ofta och gärna för att möta kundens behov.

Vilka är de vanligaste utmaningarna ni stöter på?
Språket kan vara en viss utmaning. Det händer att familjer inte talar svenska, vilket gör det nödvändigt för oss att ha medarbetare som kan kommunicera på flera språk. Det är också viktigt att vi förstår och respekterar de kulturella skillnaderna som finns kring begravningen och sorgeprocessen. Det krävs både emotionell intelligens och respekt för att kunna tillgodose människors behov på bästa sätt.

Tror ni att efterfrågan på mångkulturella begravningar kommer att öka?
Ja, människor lever över landsgränserna vilket påverkar både behoven och önskemålen. Det är vår uppgift att erbjuda äkta medkänsla, stöd och rådgivning, oavsett var våra klienter kommer ifrån.

Ser ni någon annan utveckling eller trend?
Idag vill många ha en personligt anpassad begravning. Det kan handla om olika trosinriktningar, men också att man kanske inte har en tro över huvud taget. Med en genomtänkt ceremoni och musik kan man skapa en unik inramning som ger plats för fina minnen. Prata med oss rådgivare om dina tankar. Tillsammans skapar vi ett personligt avsked.

Kan ni beskriva hur ni på byrån hjälper kunder med annan bakgrund än den svenska?
Vårt engagemang vid ett dödsfall är alltid stort, oavsett kultur. Begravningsrådgivaren är lyhörd för kundens önskemål och det som familjen tycker är viktigt. Alla behandlas med den respekt och omtanke de förtjänar, oavsett ursprung.

När det kommer till olika kulturer så erbjuds alla begravningsbyråer inom Klarahill en grundutbildning och utöver detta kan man också vidareutbilda sig. Det finns en ständig dialog mellan våra byråer och vi samarbetar ofta och gärna för att möta kundens behov.

Vilka är de vanligaste utmaningarna ni stöter på?
Språket kan vara en viss utmaning. Det händer att familjer inte talar svenska, vilket gör det nödvändigt för oss att ha medarbetare som kan kommunicera på flera språk. Det är också viktigt att vi förstår och respekterar de kulturella skillnaderna som finns kring begravningen och sorgeprocessen. Det krävs både emotionell intelligens och respekt för att kunna tillgodose människors behov på bästa sätt.

Tror ni att efterfrågan på mångkulturella begravningar kommer att öka?
Ja, människor lever över landsgränserna vilket påverkar både behoven och önskemålen. Det är vår uppgift att erbjuda äkta medkänsla, stöd och rådgivning, oavsett var våra klienter kommer ifrån.

Ser ni någon annan utveckling eller trend?
Idag vill många ha en personligt anpassad begravning. Det kan handla om olika trosinriktningar, men också att man kanske inte har en tro över huvud taget. Med en genomtänkt ceremoni och musik kan man skapa en unik inramning som ger plats för fina minnen.

Prata med oss rådgivare om dina tankar.
Tillsammans skapar vi ett personligt avsked.