Skicka blommor till begravning

Med vackra blommor kan du både hylla den avlidne och visa omtanke för de efterlevande. Till begravningen kan du välja bland dekorativa arrangemang, buketter, kransar och hjärtan, men bör också beställa en handbukett. Den lämnas som ett sista avsked vid defileringen runt kistan eller urnan och består oftast av ett par enkla blommor eller en ros.

Vilka blommor skickar man till en begravning

Eftersom det är de anhöriga som beställer kist- eller urndekorationen är det också dom som ofta sätter tonen för ceremonins tema och färgval. Närstående och gäster vill ofta beställa blommor som passar ihop med det valda temat och det är därför vanligt att man frågar de anhöriga eller begravningsbyrån vad som gäller.

När man väljer blommor till en begravning finns olika typer av blomdekorationer. Det kan vara ett större blomsterarrangemang, en krans, ett hjärta eller en bukett. Kransen är en symbol för det eviga livet och en klassisk dekoration vid begravningar. Hjärtat är en symbol för kärlek och passar till den du har kär, en älskad vän eller familjemedlem  När det gäller buketter kan du förutom färg och blommor fundera på formen. Vad symboliserar den avlidne bäst – en strikt bukett eller en lite mer vildvuxen?

Det är vanligt att att fästa ett sorgeband med en sista hälsning på blomsterarrangemanget. Bandet har oftast två delar. På ena skrivs din hälsning och på den andra vem eller vilka som är avsändare till blommorna.

Skicka eller ta med sig dekorationen

Oavsett om du kan delta i begravningen eller inte är det smidigt att beställa blommorna i förväg. Gör du det i god tid kan du vara säker på att få exakt det du vill ha och att den kommer levereras i rätt tid. Rätt uppgifter för din beställning kan du få från begravningsbyrån –  beställ online här.

Det går också bra att beställa dina blommor genom våra begravningsbyråer och självklart kan du också besöka en egen florist. Som gäst går det utmärkt att själv ta med sig buketten eller kransen till begravningen. Men meddela begravningsbyrån i god tid innan och kom också i god tid innan begravningen, så att blommorna kan placeras på rätt plats i lokalen.

Skicka kondoleans och kondoleansblommor

Att kondolera innebär att du uttrycker ditt deltagande till de anhöriga. Det kan du göra personligen genom att ringa eller besöka de anhöriga, genom att skicka ett kort med kondoleanstext eller genom att skicka kondoleansblommor hem till de anhöriga före begravningen.

Ett annat alternativ är att gå in på Minnesrummet och skriva några personliga ord till de anhöriga på den avlidnes minnessida.

Att komma på en text till kondoleans vid dödsfall och begravning kan ibland upplevas som svårt. En del föredrar formella kondoleanser medan andra gärna skriver mer personliga kondoleanser som lyfter fram relationen med den som gått bort. Ibland räcker också några enkla ord.

Tips på kondoleanstexter hittar du här!

Minnesgåvor

Ytterligare ett sätt att hedra den avlidne är att skänka en minnesgåva.